ЕК: Мерките срещу епидемията, засягащи правата на човека, трябва да са съразмерни и временни

Мерките, които държавите от Европейския съюз приемат срещу разпространението на коронавируса и засягат правата на човека, трябва да са съразмерни и временни. Това обявиха изрично от Европейската комисия (ЕК) на пресконференция.

„Всяка извънредна мярка за преодоляване за епидемията от COVID-19 трябва да бъде съобразена с европейските и международните задължения, поети от държавите по отношение на правата на човека, трябва да бъде съразмерна и необходима. Всички извънредни мерки трябва да бъдат временни, в съответствие с кризата“, посочи говорител на ЕК, цитиран от БТА.

По думите му, държавите имат правомощието да предприемат мерките, необходими за опазване на здравето и обществения ред. Той обаче изрично подчерта, че демокрацията не може да работи без честни и независими медии.

„Във време на криза е още по-важно журналистите да могат да вършат спокойно работата си, именно за да се пресича дезинформацията и европейците да имат достъп до съществената информация, добави говорителят“, каза още говорителят и добави, че комисията следи внимателно събитията и подкрепя усилията срещу разпространението на заразата.

Становището на ЕК беше провокирано от въпрос за поведението на Унгария, където правителството на Виктор Орбан поиска извънредното положение в страната да бъде удължено за неопределено време, през което кабинетът да може да управлява с укази. Промените в Унгария предвиждат и до 5 години затвор за хора, които нарушават мерките срещу коронавируса, както и за тези, които разпространяват лъжлива информация.

Сходна промяна беше предвидена и в българския закон за извънредното положение, според който в НК трябваше да бъде записано, че за подаване на невярна информация за разпространение на заразна болест, наказанието ще е до 3 години затвор и глоба от 1000 до 10 000 лева. Президентът Румен Радев обаче наложи вето на този текст и депутатите се отказаха от промяната. Действащата разпоредба предвижда до 2 години затвор за този, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога.

За това, че заради мерките срещу коронавируса се ограничават някои права заговори още миналата седмица и правосъдният министър Данаил Кирилов. Тогава той съобщи, че България ще поиска временна дерогация на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи до края на извънредното положение. По думите на Кирилов, мерките в България ще засегнат „неосновни права“, като впоследствие от министерството обясниха, че това са правата на придвижване и на сдружаване. Кирилов обясни, че е изпратил писмото си на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, която ще реши окончателно дали България ще поиска временна дерогация на конвенцията, както са направили вече Румъния, Латвия, Армения, Молдова, Франция, Гърция, Грузия, Ирландия, Турция и Великобритания.

Източник https://news.lex.bg/%d0%b5%d0%ba-%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d1%83-%d0%b5%d0%bf%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d1%81%d1%8f%d0%b3%d0%b0%d1%89%d0%b8/